Wykonanie
Jak
pisałam wcześniej,zostało mi trochę
kalafiora ..pomyślałam trochę...i tak oto powstało danie z pysznym
makaronem Czaniecki i z dodatkiem
czerwonego wino Celebro .. ....córki weszły do domu zadowolone ..ooo..spaghetti...a tu ..zaskoczenie..zamiast spaghetti -papardelle... zamiast
mięsa ..
kalafior, który po usmażeniu z dodatkami wyglądał jak usmażone
mięsko..
makaron pappardelle Czanieckimały
kalafior3-4
pomidory20 dkg
wędliny [
kiełbasy,
boczku]1/4 szkl.
czerwonego wina Celebro1
cebula2 ząbki
czosnkumarchewka2-3 łyżki lutenicy
oliwasól,
pieprznatka pietruszkiserNa patelni rozgrzać
oliwę , dodać pokrojona w kostkę
cebulę i startą
marchewkę , smażyć aż zmięknie.
Kalafiora podzielić na różyczki i drobno pokroić, dodać do
cebuli , podlać odrobiną
wody i dusić, aż
kalafior będzie miękki.Pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę
pomidory , lutenicę oraz
wino ,smażyć jeszcze chwilę.. Pod koniec smażenia dodać
natkę i doprawić.
Makaron ugotować według przepisu. Wyłożyć na talerz , polać sosem i posypać
startym serem.



