ßßß Cookit - przepis na Pappardelle z kalafiorem i czerwonym winem

Pappardelle z kalafiorem i czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Jak pisałam wcześniej,zostało mi trochę kalafiora ..pomyślałam trochę...i tak oto powstało danie z pysznym makaronem Czaniecki i z dodatkiem czerwonego wino Celebro .. ....córki weszły do domu zadowolone ..ooo..spaghetti...a tu ..zaskoczenie..zamiast spaghetti -papardelle... zamiast mięsa ..kalafior, który po usmażeniu z dodatkami wyglądał jak usmażone mięsko..
makaron pappardelle Czaniecki
mały kalafior
3-4 pomidory
20 dkg wędliny [kiełbasy, boczku]
1/4 szkl. czerwonego wina Celebro
1 cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
2-3 łyżki lutenicy
oliwa
sól, pieprz
natka pietruszki
ser
Na patelni rozgrzać oliwę , dodać pokrojona w kostkę cebulę i startą marchewkę , smażyć aż zmięknie. Kalafiora podzielić na różyczki i drobno pokroić, dodać do cebuli , podlać odrobiną wody i dusić, aż kalafior będzie miękki.Pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory , lutenicę oraz wino ,smażyć jeszcze chwilę.. Pod koniec smażenia dodać natkę i doprawić.
Makaron ugotować według przepisu. Wyłożyć na talerz , polać sosem i posypać startym serem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1425pappardelle-z-kalafiorem-i.html