ßßß Cookit - przepis na Pieczona fasola

Pieczona fasola

nazwa

Wykonanie

Przepis z książki " Kuchnia grecka " (Seria: Encyklopedia Sztuki Kulinarnej ; Tom 9)
Fasolę mogę jeść zawsze i wszędzie, w takim wydaniu bardzo lubię.
składniki
500 g fasoli Jaś
180 ml oliwy
1 średnia cebula
3 - 4 ząbki czosnku
3 dojrzałe pomidory lub puszka 400g
pęczek natki pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz
przygotowanie
Fasolę namoczyć na noc. Zmienić wodę i ugotować do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Odcedzić. Cebulę pokroić w talarki lub piórka, czosnek w podłużne plasterki, pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażać , dodać pokrojone pomidory, pietruszkę , sól i pieprz. Wymieszać ,zagotować i podgrzewać jeszcze przez ok 5 minut. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, przełożyć do niego fasolę , zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Podawać gorące.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/11/pieczona-fasola.html