Wykonanie
Przepis z książki " Kuchnia grecka " (
Seria: Encyklopedia Sztuki Kulinarnej ; Tom 9)
Fasolę mogę jeść zawsze i wszędzie, w takim wydaniu bardzo lubię.
składniki500 g
fasoli Jaś180 ml
oliwy1 średnia
cebula3 - 4 ząbki
czosnku3 dojrzałe
pomidory lub puszka 400gpęczek
natki pietruszkiłyżka
masłasól,
pieprzprzygotowanie
Fasolę namoczyć na noc. Zmienić
wodę i ugotować do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Odcedzić.
Cebulę pokroić w talarki lub piórka,
czosnek w podłużne plasterki,
pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwę , dodać
cebulę i
czosnek, chwilę podsmażać , dodać pokrojone
pomidory,
pietruszkę ,
sól i
pieprz. Wymieszać ,zagotować i podgrzewać jeszcze przez ok 5 minut. Naczynie do zapiekania posmarować
masłem, przełożyć do niego
fasolę , zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Podawać gorące.