Wykonanie

Lubicie ciasta bez pieczenia?..ja owszem..a to ciasto jest szybkie do zrobienia..pomysł na nie nadesłała Renata..ja jak zwykle dostosowałam do składników posiadanych w domu..zamiast
jagód dałam
maliny..jeden
jogurt naturalny zamieniłam na
brzoskwiniowy..Dałam
żelatyny tyle co w przepisie, ale według mnie trochę ciut za mało..moja masa nie stężała za bardzo..nie rozlewała się , ale nie była taka jaka powinna być ..następnym razem zwiększę ilość
żelatyny, a zmniejszę ilość
ciastek...jak dla mnie warstwa spodnia była ciut za gruba..ale ogólnie smacznie było...polecam..Dziś Dzień KobietBez wyrzeczeń i diet,Troszkę pudru, ciutkę szminkiI już mamy lepsze minkiTu za dużo, tam za małoKażdej z nas się wydawało,Że ma wszystko wręcz na opak,Prościej ma niejeden chłopakWięc po
winko wysyłamyI z kwiatami zapraszamy.Składniki na tortownicę 22cm:Składniki na spód:20 dkg
herbatników maślanych5 dkg pokruszonych
płatków migdałowych10 dkg
masłaSkładniki na masę
jogurtową:80 dkg gęstego
jogurtu naturalnego - 2 duże kubeczki10 dkg
serka waniliowego5 łyżek
cukru pudru (można mniej lub więcej)2 łyżki
żelatyny spożywczej1 opakowanie
cukru waniliowegoSkładniki na mus :40 dkg
jagód (świeże lub mrożone) [ u mnie
maliny]3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny spożywczejPrzygotowanie
spodu:
Masło roztopić w rondelku.
Herbatniki i
płatki migdałowe zmielić w blenderze , dodać do nich roztopione
masło i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy mocno dociskając do dna. Tortownicę wstawić do lodówki.Przygotowanie masy jogurtowej:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach
wody. W międzyczasie
jogurt,
serek waniliowy,
cukier puder i
cukier waniliowy zmiksować. Namoczoną
żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej
wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej. Masę przelać na tortownicę i ponownie wstawić ją do lodówki. Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny.Przygotowanie
musu owocowego:
Żelatynę zalać 2 łyżkami
wody. W międzyczasie
owoce przełożyć do rondelka, zasypać je
cukrem i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok. Następnie
jagody rozdrobnić blenderem na gładką masę. Powstałą masę przetrzeć przez sitko aby pozbyć się całkowicie skórek z
jagód. Namoczoną
żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu , odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę
jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.Udekorować np.
bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką
czekoladową.

