Wykonanie

Zastanawiałam się co zrobić z kolejną paczką
makaronu Bela.
Makaron łazanki nadaje się do różnych potraw, a ja zrobiłam coś w stylu gulaszu..Danie jednogarnkowe, proste do zrobienia ..i na dodatek posmakowało moim domownikom.2 podwójne
piersi z kurczaka1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnku1 op.
makaronu łazanki
Bela150 ml
ketchupu1 szkl.
bulionusól,
pieprzpapryka słodka MarsylPierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posypać lekko
przyprawami i podsmażyć.
Cebulę i
czosnek posiekać i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę.Dodać
bulion,
ketchup i doprawić do smaku.Gotować kilka minut.
Makaron ugotować al dente.Odcedzić i przelać zimną
wodą.Wymieszać z sosem z piersi i warzyw i razem kilka minut poddusić.Podawać posypany
żółtym serem.
Makaron Bela wytwarzany jest z wysokiej jakości pszenicy. Specjalny proces mielenia pozwala otrzymywać
mąkę, dzięki której
makaron jest odpowiednio twardy i doskonale sprężysty.Odpowiedni proces suszenia sprawia, że
makaron Bela nie skleja się i zachowuje naturalny zapach oraz złocisty kolor.
Papryka mielona jest
przyprawą otrzymywaną z wysuszonych i zmielonych
owoców papryki. Jej smak uzależniony jest od gatunku i może być słodki, ostry a nawet
palący. Aromatyczny zapach podnosi walory przygotowywanych potraw, do których można zaliczyć: zupy, sosy, potrawy z
mięsa, drobiu, ryb. Służy też do przyprawiania warzyw, sałatek, potraw z
ryżu,
makaronu, a także do
barwienia sosów. Jest ulubioną
przyprawą kuchni węgierskiej lecz zdobyła także uznanie wśród wielu kucharzy w Polsce.