Wykonanie

Łobuziaki- przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska i oczywiście dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV. Niestety zdjęcie mam tylko przed gotowaniem łobuziaków...8 długich
parówek lub cienkich grillowych kiełbasek1 nieduża główka
białej kapusty1—2
cebule1 szklanka gęstego
przecieru pomidorowego lub 1 puszka,
pomidorów w zalewie (40 dag)3 łyżki
oliwy lub
olejusól,
pieprz,
cukierwarzywna przyprawa typu
vegeta1 szklanka rosołu z kostkigarść posiekanej
zieleninyKapustę oczyścić, usunąć głąb, przełożyć do garnka. Zalać lekko osoloną i ocukrzoną
wodą z dodatkiem łyżeczki
przyprawy warzywnej i gotować do chwili, gdy liście
kapusty nieco zmiękną (trzeba uważać, żeby się nie rozpadły). Dokładnie odcisnąć.
Kapustę podzielić na liście, z większych ścinając grube nerwy. Brać po dwa liście razem i zawijać w nie obrane z osłonek
parówki, podobnie jak gołąbki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.Dodać przecier lub rozgniecione widelcem
pomidory wraz z zalewą i dusić na małym ogniu.
Parówki w
kapuście przełożyć do płaskiego rondla, układając na dnie pozostałe liście. Zalać rosołem z kostki i gotować na niewielkim ogniu około 20 minut. Dodać
sos pomidorowy i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Jeśli sos okazałby się zbyt rzadki, należy zdjąć pokrywkę i odparować, zwiększając nieco płomień. Posypać posiekaną
zieleniną i podawać z dodatkiem
ryżu na sypko, tłuczonych
ziemniaków lub świeżego
pieczywa.