ßßß Cookit - przepis na Bigosik z kabaczka lub cukinii

Bigosik z kabaczka lub cukinii

nazwa

Wykonanie

Bigosik albo leczo ..jak zwał tak zwał.. ważne ,że danie jest smaczne... Polecam również przepis na bigos WINIARY.
1 kg kabaczka lub cukinii
2 cebule
2 papryki [czerwona i żółta]
50 dkg kiełbasy
10 dkg boczku wędzonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziela angielskie
1 /2 szkl. wody
sól / pieprz
szczypta cukru
Kabaczka pokroić w kostkę, ,cebulę, kiełbasę oraz boczek w kostkę , paprykę w paski .Podsmażyć na oleju [najlepiej w głębokiej patelni] boczek i kolejno dodawać kiełbasę, paprykę oraz cebulę.K iedy cebula się zeszkli dodać kabaczka, ziele angielskie, liście laurowe i podlać wodą,dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości kabaczka.
Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate i Paprykujemy 2 oraz Cukinia 2011.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/09/bigosik-z-kabaczka-lub-cukinii.html