Wykonanie
W ostatnim czasie u mnie
kabaczka dostatek. Obdarowano mnie trzema dorodnymi egzemplarzami. Każdy z nich ważył około 3 kilogramów. Nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym, jak się z nimi rozprawię. W pierwszej kolejności zrobiłam
kabaczka aʹ la bigos. Później były też pyszne placki na różne sposoby i oczywiście małe co nieco na zimę ale o tym w następnych postach. Dzisiaj zapraszam na smaczny bigosik oraz na trwający KONKURS.
najlepiej smakuje ze świeżym, pachnącym
pieczywemIlość porcji – 6 porcjiCzas wykonania – 40 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:1,5 kg
kabaczka,2 duże
cebule,2
kiełbasy (u mnie śląska),10 dag
boczku wędzonego,3 łyżki
koncentratu pomidorowego,2
liski laurowe,4 ziarenka
ziela angielskiego,60 ml
wody (około ¼ szklanki),
olej do smażenia,
sól i
pieprz,szczypta
cukru.Sposób wykonania:
kabaczka myjemy i jeśli jest bardzo duży, ma twardą skórę to obieramy, wykrawamy miękki miąższ z pestkami,następnie kroimy w kostkę, umieszczamy na dużym durszlaku, solimy i pozostawiamy na około 10 min (
kabaczek zmięknie i puści sok ), później odcedzamy,
cebulę,
kiełbasę oraz
boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
oleju (najlepiej w głębokiej patelni) najpierw, wrzucamy
boczek i kolejno
kiełbasę oraz
cebulę,kiedy
cebula się zeszkli dodajemy
kabaczka,
ziele angielskie,
liście laurowe i podlewamy
wodą,dusimy pod przykryciem aż
kabaczek będzie miękki ale chrupiący ( nie należy go rozgotować), na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy
cukrem,
pieprzem i
solą, gotujemy jeszcze 5 min. aby smaki się przegryzły.Inne pomysły na dania z
kabaczkiem:1. Chutney z
kabaczka z
jabłkiem i
chili2. Placki z
kabaczka z
łososiem,
ricottą i
kolorowym pieprzem