ßßß Cookit - przepis na Delikatny bigosik z kabaczka

Delikatny bigosik z kabaczka

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie u mnie kabaczka dostatek. Obdarowano mnie trzema dorodnymi egzemplarzami. Każdy z nich ważył około 3 kilogramów. Nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym, jak się z nimi rozprawię. W pierwszej kolejności zrobiłam kabaczka aʹ la bigos. Później były też pyszne placki na różne sposoby i oczywiście małe co nieco na zimę ale o tym w następnych postach. Dzisiaj zapraszam na smaczny bigosik oraz na trwający KONKURS.
najlepiej smakuje ze świeżym, pachnącym pieczywem
Ilość porcji – 6 porcji
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
1,5 kg kabaczka,
2 duże cebule,
2 kiełbasy (u mnie śląska),
10 dag boczku wędzonego,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 liski laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
60 ml wody (około ¼ szklanki),
olej do smażenia,
sól i pieprz,
szczypta cukru.
Sposób wykonania:
kabaczka myjemy i jeśli jest bardzo duży, ma twardą skórę to obieramy, wykrawamy miękki miąższ z pestkami,
następnie kroimy w kostkę, umieszczamy na dużym durszlaku, solimy i pozostawiamy na około 10 min ( kabaczek zmięknie i puści sok ), później odcedzamy,
cebulę, kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju (najlepiej w głębokiej patelni) najpierw, wrzucamy boczek i kolejno kiełbasę oraz cebulę,
kiedy cebula się zeszkli dodajemy kabaczka, ziele angielskie, liście laurowe i podlewamy wodą,
dusimy pod przykryciem aż kabaczek będzie miękki ale chrupiący ( nie należy go rozgotować), na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i solą, gotujemy jeszcze 5 min. aby smaki się przegryzły.
Inne pomysły na dania z kabaczkiem:
1. Chutney z kabaczka z jabłkiem i chili
2. Placki z kabaczka z łososiem, ricottą i kolorowym pieprzem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/08/Delikatny-bigosik-z-kabaczka.html