Wykonanie

Z
mięsa mielonego zamiast tradycyjnych kotletów przepis na klopsiki, które są smaczne. Przepis dawno temu upatrzyłam na blogu Shinju.0.5 kg mielonego mieszanego
mięsa0.5 szklanki
bułki tartej3/4 szklanki
bulionu1
cebula1
jajko1
białko2 kopiaste łyżki drobno tartego
serasuszone
zioła prowansalskieszczypta
chilliolejmąkasól,
pieprzSos:1 szkl.gęstej
śmietany1 szkl.
soku pomidorowego1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki
bulionu2 ząbki
czosnku (drobno posiekane)
sól,
pieprz,
tymianekCebulę drobno posiekać i zeszklić.
Bułkę tartą zalać ciepłym
bulionem. Do
bułki z
bulionem dodać
cebulę,
ser żółty,
jajko,
białko,
chilli,
zioła prowansalskie oraz
sól i
pieprz. Całość wymieszać i dodać do
mięsa. Wyrobić na jednolitą masę, uformować niezbyt duże klopsiki i oprószyć
mąką. Klopsiki wstawić na pół godziny do lodówki, a następnie po ochłodzeniu obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym ułożyć w wysmarowanej formie.
Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w
bulionie i wymieszać
sokiem pomidorowym,
śmietaną,
czosnkiem oraz
przyprawami. . Otrzymanym sosem zalać klopsiki . Danie zapiekać 15 - 20 minut w 180 stopniach.