Wykonanie

Przepis na ten tort jest w moim zeszycie od ponad dwudziestu lat :) Dostałam go od cioci mojej koleżanki podczas spędzanych u niej wakacji. Nie robię go często - tylko na wyjątkowe okazje.Tort jest mocno
czekoladowy z całym mnóstwem
orzechów. Masa na bazie
masła - to nie wróży dobrze biodrom, ale od czasu do czasu zdecydowanie można sobie na niego pozwolić :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt orzechowy:10 dużych
jajekszczypta
soli1 szkl
bułki tartej3 łyżki
mąki tortowej200g zmielonych
orzechów na końcu noża
proszek do pieczeniaDno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.
Białka ubić na sztywno z
solą. Następnie kolejno dodawać
żółtka.
Bułkę wymieszać z
mąką,
orzechami i proszkiem. Dodać do nich ubite
białka i wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170 stopni ok 60 minut.Wystudzić, wyrównać ścinając wierzch a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. Ścięte skrawki dokładnie pokruszyć i odłożyć.Składniki na
biszkopt jasny:5
jajek - zważyć w skorupce, a od wyniku zważyć odpowiednio:o 30g mniej
cukruo 50g mniej
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliDno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.
Białka ubić na sztywno z
solą. Następnie powoli wsypywać
cukier i ubić na sztywną lśniącą pianę. Następnie kolejno dodawać
żółtka.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Wmieszać bardzo dokładnie do ubitych
białek.Ciasto przełożyć do tortownicy.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok 35 minut.Wystudzić a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. (jeden zostawić a drugi np zamrozić i wykorzystać w innym terminie do kolejnego wypieku)Składniki na poncz:250ml słodkiej
herbaty2-3 łyżki
wódkiDo wystudzonej słodkiej
herbaty dodać
alkohol. Wymieszać.Dokładnie naponczować blaty zarówno
orzechowe jak i jasny
biszkopt.Składniki na
krem czekoladowy:500g
masła 82%4 duże
jajka200g
cukru5 łyżek
kakao2-3 łyżki
spirytusuJajka ubić razem z
cukrem na parze. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta (zajmie to ok 8-10 minut). Po tym czasie
jajka zdjąć z gazu i ubijać nadal do wystudzenia.
Masło utrzeć do białości. Dodać
kakao i ucierać. Następnie dodać ubite
jajka i
spirytus. Dokładnie utrzeć. Z masy odłożyć 3-4 łyżki (do posmarowania
boków i wierzchu). Resztę masy podzielić na dwie części.Na pierwszy naponczowany blat
orzechowy wyłożyć połowę masy. Wyrównać i przykryć jasnym
biszkoptem. Następnie druga połowa masy i znów
biszkopt orzechowy. Boki i wierzch posmarować kremem. Wyrównać. Boki dokładnie obsypać wcześnie pokruszonym
biszkoptem orzechowym. Docisnąć. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Ponadto:100g
czekolady gorzkiejorzechy do dekoracjipraliny
orzechowe do dekoracji
Czekoladę rozpuścić i dokładnie cieniutko rozsmarować na folii aluminiowej (robić to partiami). Folie wstawić na chwile do zamrażarki. Wyjąć i zdejmować płaty
czekolady którymi dekorować tort. Jeśli nie chcemy
mieć dużych kawałków
czekolady po prostu zetrzyjmy ją w wiórki. Wierzch udekorować
orzechami i połówkami pralin. Można polać również stróżkami rozpuszczonej
czekolady lub
polewy czekoladowej (klik). Schłodzić dokładnie. Smacznego :)



