ßßß Cookit - przepis na Bąbelkowe ciasto czekoladowe

Bąbelkowe ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Dzień u nas pochmurny i deszczowy. Nie zdążyliśmy dobrze wyjść z domu a już trzeba było wracać ze spaceru, bo z nieba cały czas coś siąpi... Niedziela bez spaceru, ech... Trzeba ją było poratować jakimś pysznym deserem. I tak kiedy na ogniu dusiła się cielęcina na obiad i "pykały" w garnku ziemniaczki ja szybciutko przygotowałam ciasto czekoladowe . Pokochacie je, bo jest puszyste, mokre i bajecznie czekoladowe. :) :)
Składniki:
240 ml pepsi
50 ml mleka
4 jaja od kur z wolnego wybiegu
250 g masła
260 g mąki
260 g cukru
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli na polewę:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wyjmujemy wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową i by masło zdążyło się roztopić i zmięknąć.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół.
Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą.
Składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.
Miękkie, roztapiające się masło miksujemyz mlekiem i jajami. Dodajemy pepsi i ponownie krótko miksujemy jedynie do połączenia składników.
Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i krótko miksujemy na najniższych obrotach jedynie do połączenia składników. Ważne, żeby miksować krótko, aby z pepsi nie zdołały ulecieć bąbelki, bo to one sprawią, że ciasto będzie puszyste.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po 45 minutach można już ciasto sprawdzać patyczkiem Patyczek powinnien być prawie suchy, nie będzie suchy całkowicie, bo jak każde ciasto czekoladowe tak i to, żeby być pysznym musi pozostać wilgotnym.
Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia, bo dopiero po wystudzeniu ma zwartą konsystencję.
Gotowe dekorujemy polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady i ozdabiamy według naszej fantazji.
Przygotowanie polewy:
3/4 tabliczki czekolady i 2 łyżki mleka umieszczamy w rondelku a ten wkładamy do wiekszego garnka z gotującą wodą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając, gdy zyska plynną konsystencję polewamy nią ciasto.
Ciasto jest naprawdę pyszne i mocno czekoladowe. Smak pepsi jest niewyczuwalny, nadaje mu jedynie puszystości. Następnym razem spróbuję zastąpić pepsi zwykłą wodą gazowaną i zobaczę czy efekt będzie ten sam, bo nie lubię w kuchni sztuczności i konserwantów. Jeśli się uda na pewno wam doniosę :)
Inspiracja na to ciasto pochodzi z bloga "Ostra na słodko". I za tą inspirację autorce bloga dziękuję.
A was zachęcam do upieczenia tego ciasta. Jest pyszne i jestem pewna, że tak jak my je polubicie. Mój mąż w skali od 1 do 10 dał mu 13 punktów a to surowy sędzia, więc na słowo wierzcie, że to baaaaaaardzo dobre ciastko :)
Smacznej niedzieli Wam życzę :) :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/09/babelkowe-ciasto-czekoladowe.html