Wykonanie

Dzień u nas pochmurny i deszczowy. Nie zdążyliśmy dobrze wyjść z domu a już trzeba było wracać ze spaceru, bo z nieba cały czas coś siąpi... Niedziela bez spaceru, ech... Trzeba ją było poratować jakimś pysznym deserem. I tak kiedy na ogniu dusiła się
cielęcina na obiad i "pykały" w garnku ziemniaczki ja szybciutko przygotowałam ciasto
czekoladowe . Pokochacie je, bo jest puszyste, mokre i bajecznie
czekoladowe. :) :)Składniki:240 ml pepsi50 ml
mleka4
jaja od kur z wolnego wybiegu250 g
masła260 g
mąki260 g
cukru4 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli na polewę:3/4 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Wyjmujemy wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową i by
masło zdążyło się roztopić i zmięknąć.Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół.Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy
masłem i posypujemy
kaszą manną lub
bułką tartą.Składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao i
sól umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.Miękkie, roztapiające się
masło miksujemyz
mlekiem i
jajami. Dodajemy pepsi i ponownie krótko miksujemy jedynie do połączenia składników.Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i krótko miksujemy na najniższych obrotach jedynie do połączenia składników. Ważne, żeby miksować krótko, aby z pepsi nie zdołały ulecieć bąbelki, bo to one sprawią, że ciasto będzie puszyste.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po 45 minutach można już ciasto sprawdzać patyczkiem Patyczek powinnien być prawie suchy, nie będzie suchy całkowicie, bo jak każde ciasto
czekoladowe tak i to, żeby być pysznym musi pozostać wilgotnym.Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia, bo dopiero po wystudzeniu ma zwartą konsystencję.Gotowe dekorujemy polewą przygotowaną z
gorzkiej czekolady i ozdabiamy według naszej fantazji.Przygotowanie polewy:3/4 tabliczki
czekolady i 2 łyżki
mleka umieszczamy w rondelku a ten wkładamy do wiekszego garnka z gotującą
wodą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ciągle mieszając, gdy zyska plynną konsystencję polewamy nią ciasto.Ciasto jest naprawdę pyszne i mocno
czekoladowe. Smak pepsi jest niewyczuwalny, nadaje mu jedynie puszystości. Następnym razem spróbuję zastąpić pepsi zwykłą
wodą gazowaną i zobaczę czy efekt będzie ten sam, bo nie lubię w kuchni sztuczności i konserwantów. Jeśli się uda na pewno wam doniosę :)Inspiracja na to ciasto pochodzi z bloga "Ostra na słodko". I za tą inspirację autorce bloga dziękuję.A was zachęcam do upieczenia tego ciasta. Jest pyszne i jestem pewna, że tak jak my je polubicie. Mój mąż w skali od 1 do 10 dał mu 13 punktów a to
surowy sędzia, więc na słowo wierzcie, że to baaaaaaardzo dobre
ciastko :)Smacznej niedzieli Wam życzę :) :)
