ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy tort czekoladowy z jeżynami

Bezglutenowy tort czekoladowy z jeżynami

nazwa

Wykonanie

W ten weekend moja mama miała urodziny. Chciałam upiec dla mniej idealny tort. Pyszny, wilgotny, czekoladowy, taki jaki lubi najbardziej. Urodziny zbiegły się z przyjazdem jej siostry z Londynu i to specjalnie z myślą o niej i na prośbę mamy, upiekłam ten tort bezglutenowym i pozbawionym mleka oraz śmietanki. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort zniknął w ciągu chwili! Był wyśmienity! :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
Szczypta soli
1 szklanka cukru
1/5 szklanki mąki ryżowej
2/5 szklanki ciemnego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
4 jajka
250 g gorzkiej czekolady
300 g masła
4 łyżki spirytusu
200 g cukru
Dodatkowo:
8 łyżek wódki
2 szklanki jeżyn
Wiórki czekolady, kolorowe perełki, srebrny barwnik w sprayu (dodatki dowolne)
Przygotowanie:
Tortownicę wyłożyć od spodu papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Cukier (bez 3 łyżek) dodawać partiami do białek stale ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Resztę cukru dodać do żółtek i ubić je na jasną, puszystą masę. Ubite żółtka przełożyć do białek. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką, podbierając ciasto od spodu, aż całość dobrze się połączy. Masę przełożyć do tortownicy i piec bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyka).
Jajka na krem wsypać do metalowego garnka z cukrem. Postawić nad parą wodną i jajka ubijać aż będą jasne i puszty i kilkukrotnie zwiększą swoją objętość (uważać by nie zagotować i nie zważyć masy). Dodać czekoladę połamaną na kostki i mieszać aż ta się rozpuści. Ostudzić całkowicie.
Masło na krem ubić na jasną masę. Dodawać czekoladę z jajkami po łyżce i ubijać. Na końcu dodać alkohol i też zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Blaty przekroić na trzy części. Dolny blat nasączyć 4 łyżkami wódki. Położyć 1/2 porcji jeżyn (przekrojonych na połówki) i przykryć je 1/3 kremu. Przełożyć środkowym blatem i czynność powtórzyć. Zakryć ostatnim blatem i obłożyć tort pozostałą 1/3 kremu.
Udekorować dowolnie.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_154_bezglutenowy-tort-czekoladowy-z-jezynami.html