ßßß
Nie ma wątpliwości, ze Polska ostatnimi dniami przypomina klimatem bardziej Hiszpanię niż kraje nad Bałtykiem. Nie zrozumcie mnie źle, ja uwielbiam gdy jest ciepło. Mogłabym się na stale przenieść do słonecznej Hiszpanii czy Portugalii. Póki co pozostaje mi jedynie podwarszawskie RODOS. Długą relację z wakacji wraz ze specjalnym wpisem postaram się wkrótce opublikować. Mam masę zdjęć.
Mając na działce ograniczone warunki kuchenne postanowiłam przygotować prostą paelle z kurczakiem z kuchni Lidla. Danie praktycznie jednogarnkowe. Bardzo syte. Prawie bez roboty. Idealne na upały, lenia i lato.
Składniki:500 g ryżu do paelli1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi30 g umytej świeżej kolendry4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkęniewielka ilość sosu piri-piri2 limonki, sparzone i umyteniewielka ilość oliwy z oliwek extra virginniewielka ilość oleju rzepakowego10-15 oliwek z sardelami5 g kurkumysólbiały pieprzUdka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl