Wykonanie
Nie ma wątpliwości, ze Polska ostatnimi dniami przypomina klimatem bardziej Hiszpanię niż
kraje nad Bałtykiem. Nie zrozumcie mnie źle, ja uwielbiam gdy jest ciepło. Mogłabym się na stale przenieść do
słonecznej Hiszpanii czy Portugalii.
Póki co pozostaje mi jedynie podwarszawskie RODOS. Długą relację z wakacji wraz ze specjalnym wpisem postaram się wkrótce opublikować. Mam masę zdjęć.
Mając na działce ograniczone warunki kuchenne postanowiłam przygotować prostą paelle z
kurczakiem z kuchni Lidla. Danie praktycznie jednogarnkowe. Bardzo syte. Prawie bez roboty. Idealne na upały, lenia i lato.
Składniki:500 g
ryżu do paelli1 kg ud
kurczaka, umytych i osuszonych1
kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm20 g
ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi30 g umytej świeżej
kolendry4 ząbki
czosnku, pokrojone w plastry1 pęczek
cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkęniewielka ilość sosu
piri-
piri2
limonki, sparzone i umyteniewielka ilość
oliwy z oliwek extra virginniewielka ilość
oleju rzepakowego10-15
oliwek z
sardelami5 g
kurkumysólbiały pieprzUdka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy
wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną
wodą z dodatkiem niewielkiej ilości
oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.
Mięso marynujemy
białym pieprzem i
solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość
oleju rzepakowego, smażymy
kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.Do dobrze przesmażonego
kurczaka dodajemy pokrojoną
kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry
czosnek, pokrojoną
cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo).
Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.Do garnka, w którym smażył się
kurczak, a nadal jest chorizo,
czosnek i
cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego
ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2
limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2
limonki. Dodajemy
kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy
ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do
ryżu dodajemy
wywar z kości (proporcje
wywaru do
ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy
solą, mielonym
białym pieprzem, mieszamy.Dodajemy pozostałe plastry chorizo,
kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.
Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy
sokiem z 1/2
limonki i niewielką ilością
oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną
kolendrę i
oliwki z
sardelami.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl