Wykonanie
Na szybko jeszcze przed nowym rokiem podrzucę Wam przepis na prostą paellę z
kurczakiem. Jeżeli nie macie wiele czasu na siedzenie w garach a chcecie zasmakować hiszpańskich smaków to właśnie ta wersja jest dla Was. Składników nie trzeba daleko szukać. Dostępne są w każdym większym markecie.Paella z
kurczakiem z dodatkiem chorizo, ostrością
chilli i kwaskiem z
limonki to danie, które gwarantuję podbije Twoje podniebienie. Będziesz chciał do niego wracać znów i znów. A ja się tylko z tego
będę cieszyć!Składniki:500 g
ryżu do paelliokoło 800g
piersi z kurczaka1l rosołu (delikatnego
wywaru drobiowo-warzywnego)1
kiełbasa chorizo -pokrojona w plastry o szerokości 1 cm20 g
ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi4 ząbki
czosnku, pokrojone w plastry1 pęczek
cebuli dymki – pokrojonej w kosteczkępęczek
szczypiorku z
dymki – grubo posiekanego2
limonki, sparzone i umyteniewielka ilość
oleju rzepakowego5 g
kurkumysólbiały pieprzMięso myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze części. Marynujemy
białym pieprzem i
solą. Na patelni (najlepiej specjalnej do paelli ale jeżeli takowej nie posiadamy wystarczy patelnia z dużym dnem) rozgrzewamy niewielką ilość
oleju rzepakowego, smażymy
kurczaka z obu stron.Do dobrze przesmażonego
kurczaka dodajemy pokrojoną
kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry
czosnek, pokrojoną
cebulę. Dobrze mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo).
Kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.Na patelnię z chorizo,
czosnkiem i
cebulką, wrzucamy
ryż. Mieszamy, dorzucamy 1/2
limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2
limonki. Dodajemy
kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy
ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do
ryżu dodajemy
wywar. Całość doprawiamy
solą, mielonym
białym pieprzem, mieszamy.Dodajemy pozostałe plastry chorizo,
kurczaka ponownie dokładamy na patelnię. Chwilę smażymy a następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy
sokiem z 1/2
limonki i niewielką ilością
oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekany
szczypiorek. Paella z
kurczakiem gotowa.