Wykonanie
Wczorajszy poradnik „ Jak idealnie upiec
kaczkę ?” bardzo dobrze się przyjął. Cieszy mnie to ogromnie bo ostatnio moim ulubionym rodzajem
mięsa jest właśnie
kaczka. Co jakiś czas będzie się więc pojawiał nowy przepis na niedzielny obiad. Dzisiaj opublikuję przepis, który zrobiony był dość dawno temu jednak czekał cierpliwie na swoją kolej.
Kaczka pieczona w miodzie i nafaszerowana
jabłkami i
pomarańczami to bardzo ciekawa forma podania niedzielnego obiadu. Ze względu na słodkawy farsz przypadnie do gustu na pewno również najmłodszym (moja córka się zajadała). Nie licząc czasu marynowania w solance oraz pieczenia to danie zajmie Ci dużo czasu. Po włożeniu
kaczki do piekarnika pozostanie już tylko przygotowanie dodatków oraz oczekiwanie na gotowe danie. Prawda, że idealny niedzielny obiad?
Składniki:1
tuszka kaczki (około 2 kg)solanka do zamarynowania
kaczki – 3l
wody, 6 łyżek
soli morskiej, kilka listków laurowych, kilka ziaren
ziela angielskiego oraz kilka ziaren
czarnego pieprzu2 duże
jabłka1
pomarańcza2-3
szalotki – można zastąpić
cebulą3 duże ząbki
czosnku3-4 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki suszonego
majeranku1 łyżka suszonego
tymiankusól i
pieprz czarny do smaku2-3 łyżki
mioduewentualnie 2-3 łyżki
śmietany 30% do przygotowania sosu
Kaczkę myjemy, osuszamy i usuwamy resztki
piór. Na 12 godzin (całą noc) marynujemy w solance (jak ją dokładnie przygotować znajdziecie w PORADNIKU). Następnie ponownie osuszamy. Skrzydła odcinamy w drugiej torebce stawowej.
Jabłka myjemy i kroimy na 6-8 części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Przekładamy do miski.
Pomarańczę obieramy i wycinamy miąższ ze środka (filetujemy omijając białe błony). Dodajemy do
jabłek razem z nadmiarem soku.
Szalotki siekamy dość grubo a
czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do
owoców. Doprawiamy
majerankiem,
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę
oleju i dokładnie mieszamy. Farszem napychamy
kaczkę i zaszywamy.Pozostałymi 2 łyżkami
oleju smarujemy dokładnie skórę
kaczki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Układamy na ruszcie lub kratce do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach (na każde 0,5kg
mięsa przez 20 minut). Po tym czasie smarujemy
kaczkę miodem i pieczemy dodatkowe 20 minut. Gdyby skóra za bardzo się zarumieniła przykrywamy
kaczkę folią aluminiową.Po upieczeniu dajemy jej chwilę na odpoczynek a następnie dzielimy na porcje. Z wytopionego tłuszczu można przygotować sos (dodajemy 2-3 łyżki
śmietany 30% i zagotowujemy w niewielkim rondelku dobrze mieszając).