Wykonanie


Poszukałam inspiracji w internecie. Poszalałam na zakupach i
potem w kuchni. W rezultacie powstało kilka fajnych przepisów, które
będę sukcesywnie pokazywać na blogu. Ze zdjęć też jestem zadowolona. Pogoda mnie nie rozpieszcza i oprócz coraz krótszych dni, za oknem panuje szaruga. Nie sprzyja to fotografowaniu bez doświetlenia. Praca na wysokim ISO i statywie tylko dodatkowo mnie ogranicza a przy postprodukcji – wywołuje wręcz frustrację. Pewnie przesadzam, ale ostatnio kładę duży nacisk na zdjęcia. Mam wrażenie, że odnajduję się tym lepiej niż przy garnkach (ale bez obaw nadal dużo gotuję). Cięgle się uczę i zapisuję na kolejne
kursy i szkolenia w tym zakresie.Pierwszy przepis to pomysł na opakowanie
mrożonych warzyw na parę. Chciałam zamienić je w coś pysznego. Coś zdrowego. Coś innego. Zamiast przygotować je tak jak zaleca producent, poszalałam i zamknęłam je w
maślankowym wypełnieniu i cieście pełnoziarnistym. Zdecydowałam się na cztery mniejsze tartaletki ale równie dobrze można użyć jednej dużej blachy do tarty (najlepiej takiej z wyjmowanym dnem).Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej4 łyżki
otrębów owsianych50g
masła 82% tłuszczu
mlecznego1
żółtko2 łyżki
oleju3 łyżki
jogurtu50ml zimnej
wodyszczypta
soliWszystkie składniki przekładamy do misy i szybko zagniatamy ciasto. Możemy użyć miksera z hakiem do zagniatania
ciasta drożdżowego. Po dokładnym połączeniu składników ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je na grubość 0,5cm i wyklejamy nim foremki do tarteletek (można użyć również jednej dużej formy do tarty). Dno ciasta nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Wypełniamy całość
fasolą lub kulkami ceramicznymi i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 5 minut w takiej samej temperaturze.Wypełnienie:3
jajka200g
maślanki naturalnej (lub
kefiru)pół łyżeczki
białego pieprzupół łyżeczki
soli (można mniej)opakowanie warzyw na parę fit mix d’aucy (
kalafior,
marchew,
groszek cukrowy)
Jajka,
maślankę i
przyprawy dobrze mieszamy razem. Odstawiamy.Na wstępnie wypieczone pełnoziarniste
spody układamy warzywa (zamrożone). Zalewamy przygotowaną wcześniej masą do mniej więcej 3/4 wysokości. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut (masa powinna być ścięta, nie płynna) w 180 stopniach.Przepis przygotowany dla daucyinspiruje.pl