ßßß Cookit - przepis na Orientalna zupa rybna z makaronem sojowym oraz świeżą kolendrą

Orientalna zupa rybna z makaronem sojowym oraz świeżą kolendrą

nazwa

Wykonanie

Wczoraj przedstawiałam Ci przepis na wywar rybny (bulion) a dzisiaj powiem co można z niego przygotować. Jeżeli lubisz zupy rybne oraz ostre, orientalne smaki to ten przepis koniecznie powinieneś wypróbować.
Jest to zupa przygotowana na bazie rybnego wywaru z włoszczyzną (marchew, pietruszka, por i seler) z dodatkiem chili. Podana z makaronem sojowym, kolendrą oraz łososiem.
Być może zainteresuje Cię również przepis na zupę tajską . Myślę również o cyklu przepisów na domowe sushi od podstaw.
Składniki:
1 marchew pokrojona w słupki (paski)
1 mała pietruszka pokrojona w słupki (paski)
kawałek pora – posiekany w drobną kostkę
kawałek selera – pokrojony w kostkę drobną
1 papryczka chili – posiekana (ilość w zależności od własnych preferencji ostrości)
około 2 litrów bulionu (wywaru rybnego)
filet z łososia bez skóry pokrojony w kostkę 1x1cm (ilość w zależności od preferencji)
makaron sojowy – pół opakowania ugotowany w osolonej wodzie i zahartowany po przelaniu na sitko, po lekkim przestudzeniu kroimy go na mniejsze części
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
mały pęczek kolendry
opcjonalnie można dodać kilka grzybów mun na moczonych wcześniej we wrzątku i pokrojonych w paski
Na maśle podsmażamy warzywa, chili, grzyby mun (jeżeli dodajemy). Dodajemy olej sezamowy oraz sos sojowy. Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy pokrojonego łososia oraz porwaną kolendrę. Lekko gotujemy aby ryba się ścięła (zmieni kolor na białawy). Dodajemy makaron.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/orientalna-zupa-rybna-z-makaronem-sojowym-oraz-swieza-kolendra