Wczoraj przedstawiałam Ci przepis na wywar rybny (bulion) a dzisiaj powiem co można z niego przygotować. Jeżeli lubisz zupy rybne oraz ostre, orientalne smaki to ten przepis koniecznie powinieneś wypróbować.Jest to zupa przygotowana na bazie rybnego wywaru z włoszczyzną (marchew, pietruszka, por i seler) z dodatkiem chili. Podana z makaronemsojowym, kolendrą oraz łososiem.Być może zainteresuje Cię również przepis na zupę tajską . Myślę również o cyklu przepisów na domowe sushi od podstaw.Składniki:1 marchew pokrojona w słupki (paski)1 mała pietruszka pokrojona w słupki (paski)kawałek pora – posiekany w drobną kostkękawałek selera – pokrojony w kostkę drobną1 papryczka chili – posiekana (ilość w zależności od własnych preferencji ostrości)około 2 litrów bulionu (wywaru rybnego)filet z łososia bez skóry pokrojony w kostkę 1x1cm (ilość w zależności od preferencji)makaronsojowy – pół opakowania ugotowany w osolonej wodzie i zahartowany po przelaniu na sitko, po lekkim przestudzeniu kroimy go na mniejsze części3 łyżki sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowegołyżka masła klarowanego lub oleju do smażeniamały pęczek kolendryopcjonalnie można dodać kilka grzybów mun na moczonych wcześniej we wrzątku i pokrojonych w paskiNa maśle podsmażamy warzywa, chili, grzyby mun (jeżeli dodajemy). Dodajemy olej sezamowy oraz sos sojowy. Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy pokrojonego łososia oraz porwaną kolendrę. Lekko gotujemy aby ryba się ścięła (zmieni kolor na białawy). Dodajemy makaron.