ßßß
Sajgonki uwielbiam. Niestety, fakt, że zwykle smażone są na głębokim tłuszczu spowodował, że musiałam się z nimi pożegnać. Chyba mam alergię na tłuszcz, bo jego nadmiar powoduje opuchliznę w okolicach tyłka, ud i brzucha. Postanowiłam więc troszkę je odchudzić i tak powstały wegetariańskie fit sajgonki, które można jeść bez większych wyrzutów sumienia.Składniki (na około 10 sztuk):-10 arkusików (mniejszych) papieru ryżowego-garść grzybów mun- 2 marchewki-2 pietruszki-1/2 selera-1/2 pora-0,5cm korzenia imbiru-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry-6 łyżek sosu sojowego-pieprz i sól-2 łyżki oleju sezamowego (lub innego)-1/2 ostrej papryczkiGrzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w "zapałki" a pora w półtalarki. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, krótko smażymy. Grzyby odsączamy (nie wylewamy wody), kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw. Papryczkę oczyszczamy z pestek, bardzo drobno siekamy i także wrzucamy na patelnię. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, pieprz i ewentualnie sól. Dusimy do zmięknięcia warzyw. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na końcu wrzucamy posiekaną kolendrę i mieszamy.Krążki papieru ryżowego moczymy w wodzie po namoczeniu grzybów. Na każdy z nich nakładamy kopiastą łyżkę farszu i zawijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (przed włożeniem można lekko posmarować olejem). Podajemy na ciepło lub zimno najlepiej z pikantnym sosem.
Smacznego!