Wykonanie
Na dworze pachnie jesienią...To i kuchnia musi się dostosować.Dzisiaj pyszny i mocno rozgrzewający przepis na zupę krem z dyni Hokaido.Zupa jest gęsta, kremowa, szybka i łatwa w przygotowaniu.Warto się skusić! :)
Potrzebujemy:ok 1,5 kg
dynię (waga wraz ze skórką i pestkami)2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1/2 szklanki
jogurtu naturalnego2 suszone papryczki peperoncini
sólpieprzmielony
imbir2 l
wodyKrok po kroku:
Marchewki,
pietruszkę i
seler obieramy i myjemy. Razem z
porem przekładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą. Gotujemy ok 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.W tym czasie obieramy
dynię ze skórki i pozbawiamy pestek. kroimy
dynię w większą kostkę i przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut aż
dynia będzie miękka.Wyciągamy z zupy
por (i pozostałą
włoszczyznę - jeśli nie chcemy jej w kremie).Całość miksujemy wraz z papryczką aż uzyskamy gęsty krem i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz
jogurtem naturalnym.Podajemy gorące - idealne z grzankami lub uprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni.Smacznego! :)