ßßß Cookit - przepis na Idealne placki ziemniaczane z sosem grzybowo-śliwkowym

Idealne placki ziemniaczane z sosem grzybowo-śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Idealne placki ziemniaczane robi moja mama. Jak? Na oko. Złociste, chrupiące, nienasiąknięte olejem i delikatne w smaku. Ja zawsze dodaję do środka cebulę a ziemniaki ścieram na tarce jarzynowej a nie na „papkę”. Lubię podawać je z gulaszem lub z sosem grzybowym. Można również ze śmietaną ale mnie to połączenie nigdy nie przekonywało.
Takie placki można spokojnie podać z gulaszem wołowym lub z prostym gulaszem z kurczaka . Wykwintnie smakują również ze Strogonowem .
Składniki na placki:
kilka dużych ziemniaków
1 duże jajko (lub 2 mniejsze jeżeli chcemy aby lepiej wyrosły)
1 szalotka (lub mała cebulka)
kilka łyżek mąki pszennej
olej do smażenia
szczypta oleju
Ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Można oczywiście utrzeć je na „papkę”. Kwestia preferencji. Szalotkę obieramy i również ścieramy do miski z ziemniakami. Dodajemy sól, mieszamy o odstawiamy całość na chwilę. Ziemniaki puszczą wodę i część z niej trzeba będzie odlać. Dodajemy jajko i mąkę. Konsystencja ciasta powinna być lejąca ale nie wodnista. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Najlepiej na średnim ogniu.
Składniki na sos grzybowo-śliwkowy:
garść mrożonych grzybów (w sezonie grzybowym nazbierałam prawdziwków, które oczyściłam i pokroiłam na ćwiartki a następnie zamroziłam w torebce z zapięciem strunowym – teraz nadadzą się idealnie)
garść suszonych śliwek kalifornijskich
łyżka masła klarowanego
1-2 szalotki lub cebula
łyżka sosu sojowego
szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
500ml bulionu warzywnego (można skorzystać z bulionetki lub domowego rosołu)
2-3 łyżki śmietany 30%
W niewielkim rondelku rozgrzewam masło klarowane. Szalotkę kroję w półksiężyce i przekładam do rondelka. Dodaję sos sojowy i delikatnie podsmażam. Powinna zmięknąć lecz należy uważać aby się nie spaliła (mały ogień). Dodaję mrożone grzyby i dokładnie co jakiś czas mieszam (lubi przywierać). Śliwki kroję na mniejsze kawałki (paseczki) i dodaję do rondelka. Daję im chwilę aby się podsmażyły. Całość zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy część płynu odparuje dodaję śmietanę. Dalsze powolne gotowanie zagęści sos i gdy konsystencja jest już zadowalająca sos jest gotowy. Doprawiam do smaku (nie daję soli bo używałam wcześniej sosu sojowego).
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/idealne-placki-ziemniaczane-sosem-grzybowo-sliwkowym