Wykonanie
Placki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z
ziemniaków smażonych na tłuszczu . Głównymi składnikami są starte surowe
ziemniaki z dodatkiem
cebuli, oraz
jajka .Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :)Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze
śmietaną, po węgiersku, z
musem jabłkowym i
białym serem..U mnie w domu
jada się je w "dziewiczej postaci" tzn. posypane jedynie niewielką ilością
cukru... bo tak lubimy najbardziej :)Składniki:1kg
ziemniaków2
cebulesól2
jajka5 łyżek
mąki pszennejolejWykonanie:
Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do
mięsa) wraz z
cebulą. Dodajemy
jajka,
mąkę sól, ew.odrobinę
pieprzu - mieszamy dokładnie.
Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym
oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron.