Wykonanie
Pin It
Placki ziemniaczane... wspomnienie dzieciństwa czy urlopu nad polskim morzem ? Czy może jedno i drugie ? Ja pamiętam moją babcię, która ścierała
ziemniaki na drobniutkiej tarce, chciałam jej pomagać, ale
potem zawsze miałam obtarte palce... Dziś czasami pomagamy sobie robotem kuchennym, ale takie ścierane placki są jednak najlepsze. U mnie w domu podaje się je w dwóch wersjach. Ja najbardziej lubię na słodko, czyli posypane
cukrem i ze
śmietaną, natomiast reszta rodzinki woli je na słono.Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1000 g
ziemniaków2
cebule2
jajka2 czubate łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczka
soliolej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Wykładamy na gęste sitko, ustawiając pod
spodem miskę, do której będzie ściekał sok.
Cebule obieramy, ścieramy na drobnej tarce.
Ziemniaki lekko odciskamy, przekładamy do drugiej miski, dodajemy
cebulę, rozkłócone
jajko,
sól i
mąkę.Sok, który powstał po odcedzeniu
ziemniaków delikatnie odlewamy, zostawiając
skrobię, która osiadła na dole miski. Dodajemy ją do startych
ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący
olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.Placki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.