ßßß Cookit - przepis na Bon appétit, czyli francuskie specjały w Lidlu*

Bon appétit, czyli francuskie specjały w Lidlu*

nazwa

Wykonanie

*wpis sponsorowany
Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Bogata w wyszukane dania oraz aromatyczne produkty jest niezwykle atrakcyjna dla każdego smakosza. Do najbardziej znanych specjałów należą pyszne sery, popularne owoce morza, doskonałej jakości wyroby mięsne czy rozpływające się w ustach desery. Dzięki rozpoczynającemu się 1 października Tygodniowi Kuchni Francuskiej w Lidlu będzie okazja, by spróbować najsłynniejszych francuskich potraw!
Jedną z najbardziej ciekawych propozycji z francuskiej oferty Lidla są przekąski koktajlowe Duc De Coeur. Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z małż, ślimaków czy przegrzebaków zachwycą podniebienia wszystkich amatorów kuchni francuskiej oraz tych, którzy lubią niebanalne smaki. Przekąski doskonale sprawdzą się jako przystawka.
Charakterystycznym przysmakiem kuchni francuskiej są ślimaki, które dostępne będą w Lidlu w wersji nadziewanej. Przyprawione w tradycyjny sposób, po burgundzku, urzekną subtelnym smakiem z wyczuwalną nutą czosnku, natki pietruszki i cebuli dymki.
Jednym z typowych produktów kuchni francuskiej jest szynka bajońska. Przysmak ten wywodzi się z regionu Gaskonii. Przyrządzana według wielowiekowej receptury, suszona, lekko solona szynka będzie dostępna w sklepach Lidl podczas Tygodnia Kuchni Francuskiej. Doskonale komponuje się z serem pleśniowym lub kozim, zaś Francuzi podają ją również z melonem oraz na ciepło – ze śliwkami.
Francja słynie z wielu gatunków serów – według niektórych źródeł jest ich aż około 500! Dla wszystkich wielbicieli serów Lidl przygotował prawdziwa ucztę – dostępne będą ich różne rodzaje, ale wszystkie specjały serowe przyrządzone są według tradycyjnych, francuskich receptur. Fromage des Vosges oraz Fromage de Normandie marki Claudel to miękkie i aromatyczne sery, które świetnie będą smakować opiekane, z dodatkiem ziół. Tomme Du Pays Basque jest regionalnym przysmakiem kraju Basków. Stosowany jest do przyrządzania tradycyjnej francuskiej zapiekanki zwanej truffade, składającej się z tego słynnego sera i ziemniaków.
Równie znane jak sery są także francuskie wędliny. Salami suszone z orzechami włoskimi marki Specialites Francaises
to coś dla wszystkich, którzy lubią łączyć składniki w nieszablonowy sposób. Dzięki specjalnej metodzie wytwarzania, salami zachowuje swój klasyczny smak. Doskonały dodatek do grzanek czy zakąsek.
Talarki z sera koziego marki Duc De Coeur opieczone na grillu świetnie smakują z ziołami i szynką. Mogą być też aromatycznym dodatkiem do sałatki lub po prostu lekką, popołudniową przekąską we francuskim stylu.
Smak każdej potrawy podkreślą suszone zioła marki Duc De Coeur. Do wyboru jest kilka ich rodzajów – zioła prowansalskie dobrze komponują się z zapiekankami czy potrawkami, bazylia lub tymianek podkreślą smak francuskich serów, zaś szałwię warto dodać do dań mięsnych.
Prawdziwa bagietka francuska to symbol specjałów kulinarnych znad Sekwany. Kruche, swieże i pachnące pieczywo jest podstawowym składnikiem śniadania wielu Francuzów. Wystarczy dodać pyszną konfiturę i… voila! Pyszny posiłek z francuskim akcentem gotowy.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/bon-appetit-czyli-francuskie-specjaly-w-lidlu