Wykonanie
Od jakiegoś czasu zakochana jestem w
soczewicy, dlatego dzisiaj na obiad w roli głównej z
mięsem, połączone
koncentratem pomidorowym jako nadzienie do muszelek. Podane z
zieloną sałatą polaną ulubionym dresingiem. Pyszne!

Składniki:0,5 szklanki
soczewicy czerwonejpęczek
ziół (listek
szałwii, gałązka
bazylii,
mięty,
melisy,
tymianku)ugotowane
mięso z 2 nóg z
kurczaka (po rosole)4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki)1 płaska łyżeczka
przyprawy do kuchni włoskiej
sól,
pieprz do smaku25
makaronów muszelki4 plastry ulubionego
sera do zapiekania (100 g w kawałku)

Do wrzącej
wody (250 ml) dodać pęczek
ziół gotować minutkę wyciągnąć i wsypać
soczewicę. Gotować około 10 minut do miękkości. Mieszać od czasu do czasu. Odcedzić z nadmiaru
wody.
Mięso z nóżek bez skóry obrać drobno pokroić dodać do
soczewicy wraz z
koncentratem pomidorowym i
przyprawami. Wymieszać.

Muszelki ugotować w posolonej wodzie al'dente, odcedzić. Nakładać do nich farsz. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną
oleju, ułożyć muszelki następnie zapiekać 15 - 20 minut w 200 st. Wyciągnąć i rozłożyć plastry
sera żółtego (lub starty na grubych oczkach
ser 100 g) zapiekać kolejne 15 minut do rozpuszczenia się
sera.

Świetne danie główne lub przekąska na rodzinne imprezki :) Koniecznie wypróbujcie :)