ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków, pieczarek i boczku

Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków, pieczarek i boczku

nazwa

Wykonanie

Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, foccacie czy gaspacho ja zapragnęłam prostej, polskiej babki ziemniaczanej. Najlepiej smakuje taka przygotowana z młodych ziemniaków z boczkiem i kurkami. Niestety w tym roku w moim lesie nie ma kurek. Musiałam się więc posiłkować pieczarkami z marketu. Trudno.
Mnie babka ziemniaczana kojarzy się z dzieciństwem chociaż nieczęsto ją wtedy jadłam. Jako dziecko nie przepadałam za boczkiem i cebulą. Przygotowywała ją głównie babcia, chociaż mojej mamie również ze dwa razy zdarzyło się ja upiec. A ja nadal wolałam szarlotkę *
Jest wręcz idealna gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu z którymi nie ma co zrobić. Zwykle więc przerabiam je na kopytka lub właśnie na taką babkę ziemniaczaną.
Składniki:
mniej więcej 1 kg ugotowanych ziemniaków – najlepiej gotowanych w mundurkach, następnie obranych i przeciśniętych przez praskę (jak na kopytka)
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
3-4 plasterki boczku
4 żółtka
4 białka
500g pieczarek (200g do sosu i 300g do babki) – polecam wypróbować ten przepis ze świeżymi kurkami
200ml śmietany 30%
olej do smażenia (ja użyłam masła klarowanego)
pół pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku
BABKA. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Pieczarki (300g) kroimy na 4 lub 6. Smażymy wszystko na rozgrzanym tłuszczu. Solimy delikatnie i odparowujemy płyn z pieczarek.
Do ziemniaków dodajemy żółtka i dobrze mieszamy. Dodajemy usmażone cebulę, czosnek i pieczarki. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy do masy. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut (wierzch powinien się zrumienić).
SOS. Pozostałe pieczarki kroimy na 4. Solimy. Podsmażamy dość długo na oleju aż cały płyn odparuje. Dodajemy pieprz czarny i zalewamy śmietaną. Redukujemy (odparowujemy) śmietanę. Zdejmujemy z ognia i posypujemy natką pietruszki (posiekaną).
*W mojej nomenklaturze dziecięcej wszystko co wychodziło z piekarnika było ciastem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/babka-ziemniaczana-z-mlodych-ziemniakow-pieczarek-i-boczku