Wykonanie
Jak mam ochotę na
makaron, a mam ją dość często, to wybieram wtedy takie danie, które smak i fakturę
makaronu podkreśla, a nie zabija go masą dodatków. Lubię, żeby był delikatnie obklejony sosem a nie zalany gęstą breją. Carbonara taka jest - nie nachalna w smaku, delikatna, śmietankowa, kleista i idealnie przywierająca do
makaronu.

Składniki (na 2 osoby):2/3 paczki
makaronu spaghetti30 dag
boczku wędzonegomałą
cebula3 ząbki
czosnkułyżka
olejumałe opakowanie
śmietanki 30%2
żółtkasól,
pieprz,
tymianekPrzygotowanie:Wstawić
wodę na
makaron, oczywiście osoloną.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju, dodać pokrojony w kostkę
boczek i czekać aż się zrumieni i lekko wytopi. Na koniec dodać roztarty
czosnek. Całość zalać połową
śmietanki, obficie popieprzyć i dodać
tymianek. Dusić około 5 minut. W tym czasie ugotować
makaron koniecznie al dente wg wskazówek na opakowaniu.
Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Resztę
śmietanki rozbełtać z
żółtkami i przelać na
makaron, dokładnie wymieszać. Gotowe.

Pyszny obiad!