Wykonanie
Jakiś czas temu od pewnej firmy dostałem kosz pełen
makaronów, świeżych
ziół,
sera i
oliwy. Przyszedł teraz czas na wykorzystanie części składników.Spaghetti carbonara zazwyczaj zamawiałem w restauracjach na obiad, a samemu robić jeszcze mi się nie zdarzyło. Z racji tego, że miałem pod ręką przepyszny wiejski
wędzony boczek prosto od gospodarza, nie pozostało nic innego jak wykonać te pyszne danie.Doskonałą propozycja na szybki obiad, bo całe danie przygotowuje się mniej więcej w czasie gotowania
makaronu.
Składniki :-
makaron spaghetti-
boczek wędzony- 150 ml
śmietany 30%- 1
żółtko- 0,5
cebuli- 1 ząbek
czosnku-
parmezan bądź
grana padano-
sól, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie :1.
Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu.2.
Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni.3. Kiedy
boczek będzie przypieczony, zdejmujemy go z patelni, ale jej nie myjemy.4. Na tłuszczu szklimy
cebulę.5. W międzyczasie w kubeczku mieszamy ok. 100 ml
śmietany i
żółtko.6. Do
cebuli dodajemy drobno posiekany
czosnek oraz 50 ml
śmietany.7. Gdy zaczyna gęstnieć, a
makaron mamy już odlany, dodajemy resztę
śmietany wraz z wymieszanym razem
żółtkiem.8. Do sosu dodajemy podsmażony wcześniej
boczek oraz
makaron. Przyprawiamy wszystko razem
solą i
pieprzem.9. Nakładamy spaghetti na talerz i posypujemy świeżo
startym serem. Dekorujemy liśćmi
oregano.S M A C Z N E G O ! ! !