Wykonanie
SkładnikiCiasto kruche:1 i 1/2 szklanki
mąki (użyłam orkiszowej ale może być dowolna, pszenna, razowa)4 łyżki drobnego
cukruszczypta
soli140 g zimnego
masła lub
oleju kokosowego1
jajko lub 1-2 łyżki zimnej
wodyNadzienie z
rabarbaru:500 g
rabarbaru* (ok. 5 łodyżek)2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub z tapioki4 łyżki
cukru1/3 łyżeczki
cynamonusok z 1/2
limonki lub
cytryny + szczypta skórki
wanilia z 1 laski lub
cukier wanilinowyPrzygotowanieCiasto kruche:
Mąkę wsypać do miski, dodać
cukier,
sól, pokrojone w małą kosteczkę
masło. Miksować mieszadłem miksera lub melaksera przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy). Dodać
jajko lub
wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część. Uformować z niego kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 30 minut.Nadzienie z
rabarbaru:
Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć liście, łodygi osuszyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać
cukier,
mąkę ziemniaczaną,
cynamon i
wanilię. Wymieszać.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Przenieść na blachę, odkleić górny arkusz. Na środku ułożyć
rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu.
Rabarbar skropić
sokiem z limonki tak aby rozpuściła się
mąka na wierzchu
rabarbaru.Zawinąć ciasto na
rabarbar (najłatwiej za pomocą
łopatki, podważając ciasto od
spodu i lekko dociskając je do nadzienia), wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor .Propozycja podaniaGałka
lodów waniliowych lub
śmietankowych położona na jeszcze ciepłym kawałku ciasta.Wskazówki* Jeśli chcemy aby
rabarbar miał intensywny czerwony kolor jak widać na zdjęciu, należy używać tylko najbardziej czerwonych części łodyg (i takie wybierać przy zakupie). Ale naprawdę nie jest to konieczne, mieszane kolory
rabarbaru (zielone i różowe) też bardzo ładnie i naturalnie wyglądają.
