Wykonanie
Dzisiaj przepis na przepyszną tartę, która na pewno przeniesie was w ciepłe letnie dni, spędzane na balkonie lub w ogródku, możecie użyć
mrożonych owoców leśnych tak jak ja lub wybrać inne ulubione
owoce nawet
jabłka do wyboru do koloru,
tarta jest w 100% zrobiona z
mąki orkiszowej, nie zawiera rafinowanego
cukru, który został zastąpiony
kokosowym, a mimo ta nie straciła nic ze swojego smaku jest po porostu przepyszna :)

Składniki :Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm) Jeśli macie większą i wyższą formę to koniecznie zwiększcie składniki, bo może zabraknąć na paski150 g
masła klarowanego250 g
mąki orkiszowej 1050szczypta
soli50 g
cukru kokosowego1
jajko1 łyżka zimnej
wody (opcjonalnie)oraz :250-300g
owoców, ja użyłam leśnych mrożonych1-2 łyżki
mąki ziemniaczanejkilka łyżek
cukru kokosowego do smakuPrzygotowanie :
Masło posiekać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, odłożyć je na 30 minut od lodówki lub do zamrażarki na ok 15 minut, następnie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na średnicę większą niż mamy formę do tarty, ciasto nawijamy na wałek i odwijamy na blaszkę, następnie
owoce mieszamy z
mąką i
cukrem, wykładamy na ciasto, z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy tworząc kratkę, jeśli chcecie zrobić taką przekładaną jak moja, poniżej filmik instruktażowy, tartę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, można posmarować wierzch
jajkiem a w wolne kratki poukładać kawałki
masła. Smacznego :):)
