Wykonanie
Składniki150 g
mąki orkiszowej razowej drobnomielonej (lub zwykłej
mąki)50 g zmielonych
migdałów (użyłam nieobranych)5 łyżek
cukru trzcinowegoszczypta
soli100 g zimnego
masła lub
oleju kokosowego1 - 2 łyżki zimnej
wody lub 1/2
jajkaNadzienie:500 g
wiśni (świeżych lub mrożonych)2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub z tapioki5 łyżek
cukru trzcinowegoPrzygotowanieCiasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać mielone
migdały,
cukier,
sól, pokrojone w małą kosteczkę zimne
masło lub
olej kokosowy. Miksować mieszadłem miksera lub melaksera przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy).Dodać
wodę lub pół
jajka i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część. Uformować z niego kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Wiśnie wydrylować. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wiśnie włożyć do miski, dodać
mąkę ziemniaczaną i
cukier, wymieszać.Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia oprószonym
mąką, w razie potrzeby podsypać dodatkową
mąkę gdyby ciasto kleiło się do wałka.Przenieść razem z papierem na dużą blachę, na środku ułożyć
wiśnie pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Zawinąć ciasto na
owoce, najlepiej podważając je
łopatką, a następnie
łopatką lekko docisnąć ciasto do
owoców. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor.Propozycja podaniaGałka
lodów waniliowych lub
śmietankowych położona na jeszcze ciepłym kawałku ciasta.
Jogurt grecki lub
serek waniliowy.
