Wykonanie
Latem staram się wykorzystywać w pełny sposób obfitość świeżych warzyw,przyrządzając je na różny sposób. Zupy-kremy cieszą się powodzeniem, zwląszcza podane z małymi grzankami z podsuszonego
chleba. Tę zupę też miałam podać z grzankami, ale w lodówce miałam resztę
kukurydzy z puszki od jakiejs sałatki i pomysłalam,że będzie pasowała do tej zupy zarówno kolorystycznie, jak i
smakowo. Panowie woleli tradycyjne grzaneczki a żeńska część rodziny z zadowoleniem zjadła ją z
kukurydzą.średni
brokuł z łodygąpół
kalarepki2
marchewkipietruszkajasnozielona część
porasól,
pieprz świeżo zmielony,
tymianekpo 2 łyżki
kukurydzy do talerzatrochę
oliwyNajpierw na
oliwie podsmażyłam pokrojonego
pora. Gdy zmiękł,dolałam
wody,posoliłam,włożyłam pokrojone
marchewki i
pietruszkę. Gdy to się podgotowało, dodałam pokrojoną
kalarepkę i podzielonego na różyczki
brokuła, oraz obraną i pokrojoną jego łodygę.Gdy wszystko ugotowało się na miękko, przyprawiłąm
tymiankiem i świezo zmielonym
pieprzem po czym zmiksowałam. Podałam z
kukurydzą z puszki albo z drobnymi grzankami z podsuszonego
chleba.Obie wersje cieszyły się powodzeniem – bardzo smaczna zupa na letnie chłodniejsze dni ( jedliśmy ją jakis czas temu, gdy pogoda nas nie rozpieszczała).
Kukurydza przyjemnie chrupała i dobrze się komponowała z kremową konsystencją oraz intensywnie warzywnym smakiem zupy.Smacznego !