Wykonanie
Kalarepa to urocze okrągłe warzywo o lekko
ostrym smaku, w Polsce znane od XIX wieku. Świetny składnik zup, dodatek do
mięsa, ryb,
makaronów. Bez względu na sposób podania, trafiła w mój kulinarny gust, stąd też gości często na moim
stole. Warto o niej pamiętać, bowiem to bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnez i kwasu foliowego. Ma działanie wzmacniające odporność oraz antynowotworowe. Wspomaga działanie układu pokarmowego, a także wątroby. Bardzo rzadko uczula, stąd też można podawać ją niemowlętom (po 6 miesiącu życia).Krem z
kalarepy – przepis:1300 ml
wody400 gram
schabu250 gram
śmietany 12%3
kalarepy2 duże
marchewki1
pietruszka1
pornatka pietruszkiśmietana 12%sól,
pieprz,
tymianekSchab kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy, go przez chwilę na
oliwie z oliwek po czym zalewamy
wodą. Do zupy wrzucamy pokrojone warzywa (zostawiamy jedynie trochę
pora do przybrania). Gotujemy przez 60 minut. Następnie przyprawiamy. Blenderem przerabiamy zupę na krem. Przed podaniem ozdabiamy
śmietaną i
porem.