Wykonanie
Lane kluski to dla mnie jeden z symboli dzieciństwa. Wspaniałe, delikatne, rozpływające się w ustach. Genialny dodatek do przeróżnych zup. Bardzo dawno ich nie
jadłam. Przypomniałam sobie o nich przypadkiem, szukając zupy, która smakowałaby dorosłym, a jednocześnie była odpowiednia dla szesnastomiesięcznego dziecka. I tak na obiad została wybrana zupa koperkowa .Zupa1300 ml
wody400 gram
schabu250 gram
śmietany 12%2 duże
marchewki1
pietruszkapół
porapół
selera2 pęczki
koperkuoliwa z oliweksól,
pieprz,
tymianekSchab kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy, go przez chwilę na
oliwie z oliwek po czym zalewamy
wodą. Do zupy wrzucamy pokrojone warzywa w słupki. Gotujemy przez 45 minut, po tym czasie przyprawiamy i dodajemy drobno posiekany
koperek.Lane kluski2
jajka3 łyżki
mąkiszczypta
soliDo miski wbijamy
jajka, dodajemy
sól i 3 łyżki
mąki. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy do gotowej zupy (kluski można również kłaść przy pomocy łyżki). Gotujemy przez 5 minut. Jeżeli zamierzamy zupę podać małemu dziecku, to jest to najlepszy moment, aby ją odlać. Do pozostałej części zupy wlewamy
śmietanę. Po 3 minutach koperkowa jest gotowa do podania.