Wykonanie
To miały być placki
marchewkowe. Pomyślałam, jednak, że sama
marchew będzie mdła więc dorzuciłam niewielki kawałek
pora a kiedy otworzyłam lodówkę i zobaczyłam kilka
pieczarek wiedziała już, że i one wylądują w plackach. Całość wyszła zaskakująco dobra i delikatna.
Słodycz marchewki doskonale połączyła się z ostrością
pora. A dla większego zaostrzenia smaku podałam racuchy z
sosem czosnkowym.
Składniki:2 duże
marchewkimały kawałek
pora6-7
pieczarek2
jajkasól,
pieprz (sporo)szczypta
currytymianek2-3 łyżki
mąkioliwa do smażenia
Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Pora pokroić w drobne krążki,
pieczarki w paseczki lub kostkę. Do miski z warzywami dodać
jajka, wymieszać, dodać
mąkę,
sól,
pieprz i
tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać
oliwę. Łyżką kłaść małe porcję masy warzywnej i smażyć na rumiano z każdej strony. Wyjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać na ciepło w towarzystwie
sosu czosnkowego.Smacznego:)