Dziś dla odmiany przygotowałam placuszki marchewkowe. Pewnie ktoś pomyśli o fuj, ale moim łakomczuchom bardzo przypadły do gustu. Są lżejsze i delikatniejsze od ziemniaczanych, ale równie smakowite. Polane ostrymsosem czosnkowym smakują rewelacyjnie.6 średnich marchewek30 dag półtłustego białego sera2 jajka8 czubatych łyżek mąkicurrysólpieprz.Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na drobne wiórki. Dodaj do nich pokruszony ser.Do masy wbij jajka, dodaj mąkę, płaską łyżeczkę curry oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej, usmaż z masy rumiane placki . Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.Podawaj placki z gęstym sosem czosnkowym lub pastą na bazie jogurtu, sera białego, czosnku i posiekanej cebulidymki.