Wykonanie
Składniki na ciasto kruche: (autor M. Roux)259 g
mąki125 g
masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego1 średnie
jajko1 łyżeczka
soliNa blacie usypać kopczyk z
mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam
masło jajko,
sól. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcem,
potem dodać stopniowo
mąkę.Mieszać, dopóki wszystkie skłądniki nie będą prawie całkiem połączone- ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodac 40 ml zimnej
wody, mieszac palcami z
ciastem.Zagnieść ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kule, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Piec na złoty kolor.Składniki na farsz:30 dag
pieczarek1
por1
papryka czerwona1
mozzarellasól,
pieprzoliwa do smażeniaPokroić
pieczarki,
pora i
paprykę. Na rzogrzanej
oliwie usmażyć najpierw
pieczarki, po kilku minutach dodać po i
paprykę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przyprawić do smaku.Tak przygotowanym farszem napełnić tartaletki. Na wierzchu ułożyć plasterki
mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia
sera (ok 15 minut).Smacznego:)