Wykonanie
Takie tartaletki spełniają doskonałą rolę przystawki. Małe, na dwa kęsy, podane na ciepło, można w towarzystwie czerwonego barszczu. Zawsze są
hitem spotkania towarzyskiego:)
Składniki na ciasto:100 g
masłaszczypta
soli1
jajko150 g
mąkiMasło posiekać, dodać przesianą
mąkę z
solą, zrobić kruszonkę. Dodać
jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać kółka wielkości foremek. Foremki wyłożyć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.Składniki na farsz1 mały
por8-10
pieczareksól,
pieprzkawałek
żółtego sera50 ml
śmietankiNa rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone
pieczarki, dodać pokrojonego
pora, wlać
śmietankę,
sól,
pieprz i dusić ok. 20 min. Pod koniec dodać starty
żółty ser. Przyprawić do smaku i napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 min. Przed samym końcem można posypać
startym serem.Smacznego:)