Wykonanie
Składniki (na 4 porcje):roladki z
kurczaka:2
piersi z kurczaka0,5 żółtej i 0,5
czerwonej paprykisok z cytrynysól,
biały pieprzsuszony
tymianek i
oreganooliwa z oliwekpieczarki :500 g
pieczarek2 duże
jajka2 średnie
marchewki1
porwędzona
ostra papryka2 łyżeczki pasty węgierskiej (opcjonalnie)
sól,
pieprzPiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
Mięso opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet rozkrajamy w poprzek na dwa płaty. Delikatnie rozbijamy. Posypujemy
solą i
pieprzem, na każdym płacie układamy paski
papryki, zwijamy w roladki. Obwiązujemy nicią i obsypujemy
ziołami.Roladki obsmażamy szybko na rozgrzanym
oleju na złoty kolor, a
potem przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez około 30 minut.W
między czasie
pieczarki myjemy i wydrążamy środki. Posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu (najlepiej szklanym, bo wtedy kapelusz będzie chrupiący). Oprószamy
solą i
pieprzem.
Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a umytego
pora kroimy w paseczki.Łączymy warzywa w misce, wbijamy
jajka, dodajemy
przyprawy: pastę węgierską, wędzoną
paprykę,
sól,
pieprz. Gotowym farszem napełniamy
pieczarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 40 min.