Wykonanie
Co tu kryć, jestem fasolowa. Uwielbiam przeróżne, małe, duże, rodzime i zagraniczne rośliny strączkowe. To bogate źródło
białka i mikroelementów. Jest w czym wybierać zarówno jeśli chodzi o same „fasolki”, jak i sposób ich dodania. Rośliny strączkowe można bowiem podawać na ostro, słono, kwaśno czy nawet słodko (np. w krajach azjatyckich robi się z nich też desery). Dziś bardziej rodzimy przepis na krem z
żółtej fasoli szparagowej . Nadaje się on również na posiłek dla dziecka powyżej 10 miesiąca życia.200 g
schabu600-800 ml
wody500 g
żółtej fasoli szparagowej4-5 średnich
ziemniaków2
marchewki1
por1
pietruszkasól,
pieprz,
natka pietruszki, świeże
zioła:
oregano,
tymianek, macierzanka
Mięso kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą. Dodajemy drobno pokrojone warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przez 60-70 minut gotujemy zupę na wolnym ogniu. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy
natkę pietruszki, świeże
zioła,
sól i
pieprz. Na koniec zupę przerabiamy blenderem na krem. Podajemy z grzankami.