Smaczna zupa jarzynowa z dodatkiem ozdobnego makaronu w kształcie kokardek. Rodzina moja chętnie zjada wszelkie jarzynowe zupy. Staram się je urozmaicać aby się nie znudziły. Dodatkową zaletą tej zupy jest proste i szybkie wykonanie.Składniki :25 dag kości od schabu40 dag ziemniaków25 dag marchewki15 dag pietruszki10 dag selera15 dag pora25 dag groszku zielonego ( użyłam mrożony)15 dag makaronu kokardkisól, pieprzziołowy do smaku3 litry wody150 ml śmietany kremówki2 żółtka2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszkiWykonanie :Kość oczyszczamy, myjemy, zalewamy w garnku 3 litrami wody i gotujemy 30 minut. Warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w talarki. Groszek zagotowujemy i odlewamy wodę.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy makaron, płaską łyżkę soli i dalej gotujemy zupę, aż makaron stanie się miękki.Pod koniec gotowania dajemy ½ łyżeczki pieprzuziołowego i ewentualnie dosalamy.Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę miksujemy z żółtkami i zabielamy zupę.Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.