ßßß Cookit - przepis na ZUPA JARZYNOWA Z KOKARDKAMI

ZUPA JARZYNOWA Z KOKARDKAMI

nazwa

Wykonanie

Smaczna zupa jarzynowa z dodatkiem ozdobnego makaronu w kształcie kokardek. Rodzina moja chętnie zjada wszelkie jarzynowe zupy. Staram się je urozmaicać aby się nie znudziły. Dodatkową zaletą tej zupy jest proste i szybkie wykonanie.
Składniki :
25 dag kości od schabu
40 dag ziemniaków
25 dag marchewki
15 dag pietruszki
10 dag selera
15 dag pora
25 dag groszku zielonego ( użyłam mrożony)
15 dag makaronu kokardki
sól, pieprz ziołowy do smaku
3 litry wody
150 ml śmietany kremówki
2 żółtka
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
Wykonanie :
Kość oczyszczamy, myjemy, zalewamy w garnku 3 litrami wody i gotujemy 30 minut. Warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w talarki. Groszek zagotowujemy i odlewamy wodę.
Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy makaron, płaską łyżkę soli i dalej gotujemy zupę, aż makaron stanie się miękki.
Pod koniec gotowania dajemy ½ łyżeczki pieprzu ziołowego i ewentualnie dosalamy.
Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę miksujemy z żółtkami i zabielamy zupę.
Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/ZUPA-JARZYNOWA-Z-KOKARDKAMI.html