Wykonanie
Trochę zdrowej kuchni u mnie dzisiaj, a dlaczego nie, teraz jest idealny czas na podawanie ryb. Jak nie którzy wiedza za
rybami nie przepadam, ale czasem je zjadam. Więc tym razem proponuję go w troszkę zdrowszej wersji czyli pieczonego we foli z pysznymi duszonymi warzywami. Warzywa możecie dobierać według gustu, ja akurat takie miałam w domu.Składniki:1 świeży
pstrąg łososiowy2 małe
cukinie2
marchewki2 korzenie
pietruszki1
zielona papryka1 duży
por1 łyżeczka suszonego
tymiankuoliwasól i
pieprzRybę dokładnie płuczemy, wysuszamy najlepiej za pomocą ręcznika kuchennego.
Rybę kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy z ości. Tak oczyszczoną
rybę posypujemy
tymiankiem, składamy na pół i zawijamy w folię aluminiową.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa z patelni czyli; Obieramy
marchewkę i
pietruszkę, a następnie kroimy je w słupki i podpiekamy na
oliwie. Do lekko podpieczonych warzyw dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę
paprykę oraz poszatkowany w pół paseczki
por. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki
cukinie. Warzywa przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu częściowego wyparowania
wody. Kiedy warzywa zmiękną i będą lekko podsmażone wówczas doprawiamy je
solą i
pieprzem. W
między czasie powinien upiec się
pstrąg. Kiedy
pstrąg będzie już upieczony wówczas wyjmujemy go z foli i odkładamy na 2-3 minuty, następnie kroimy go na porcje. Na talerz nakładamy duszone warzywa, a na nich układamy kawałki pieczonego
pstrąga. Smacznego !!!