Wykonanie

To nasza ulubiona świąteczna
sałatka a robiłam ją z
mandarynkami. Ale w sezonie
truskawkowym ( i zainspirowana akcją) , wypróbowałam, jak smakuje z
truskawkami. Lepiej – orzekła rodzina… Jest kompilacją dwóch przepisów – na
zieloną sałatkę, wyszperaną przez moją córkę i na
sałatke z
mandarynkami z gazety ze świątecznymi przepisami. Zabawne w niej jest połączenie
kiwi z
ogórkiem – wyglądają podobnie a w
sałatce ich smaki się przenikają.
Sos jest efektem dyskusji kulinarnej z córką.Podaję przepis:liście kruchych
sałat ( środek zwykłej, lodowa,
kapusta pekińska)pół
ogórka1
kiwipół
awokadoszklanka
truskawekoliwabiałe winołyżka
miodułyżka
soku z limonki lub
cytrynysól,
imbir,
mięta,
estragonSałaty płuczemy, rwiemy na kawałki i osuszamy.
Ogórek obieramy w paski i kroimy w plasterki. W tym momencie lekko solimy. Dodajemy
kiwi w plasterkach i
awokado w kawałkach, na koniec pokrojone na połówki
truskawki. Płynny
miód łączymy z
sokiem z limonki i kilkoma łyżkami
białego wina. Dodajemy
oliwę z
przyprawami ( po płaskiej łyżeczce każdej), mieszamy i polewamy sosem
sałatkę, delikatnie mieszając.Zjedliśmy ją z goframi
kukurydzianymi zrobionymi przez moja córkę. Pycha! Smacznego!
Sałatka zdobyła nagrodę Piotra Bikonta w konkursie Kulinarny Blog Roku = przepis będzie opublikowany w książce z najlepszymi przepisami blogerów – zobacz tutaj .