ßßß

Pokazywałam już na blogu placek dyniowy na slodko, teraz pora na trochę inny. Dynia ma mało wyrazisty smak i dobrze smakuje z pikantnymi warzywami i przyprawami. Do dyniowego puree dobrałam paprykę , cebulę i natkę pietruszki oraz paprykę , pieprz i pasująca do dyni gałkę muszkatołową . Wyszło smakowite pikantne ciasto.szklanka przecieru dyniowego1, 5 szklank mąki2 jajka1/2 szklanki oleju1, 5 łyżeczki proszku do pieczeniadwie cebuleduża czerwona paprykanatka pietruszkipół łyżeczki papryki wędzonejsól, pieprz czarny i gałka muszkatołowaKawałek dyni obrałam , rozgotowałam w niewielkiej ilości wody i zmiksowałam. Ostudziłam, wbiłam dwa jajka, mieszając dodawałam pokrojoną i podsmażoną na oleju paprykę i cebulę, potem olej, mąkę z proszkiem i natkę pietruszkią.Doprawiłam w/w przyprawami.Piekłam około 45 minut w 180 C. Zjedliśmy go z sosem czosnkowym i doskonale z nim smakował .Smacznego !