ßßß
4 łyżki oleju roślinnego1 duża cebula, grubo pokrojona300 g mąki75 g sera Cheddar, startego na grubej tarce2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyzka proszku do pieczenia3/4 łyżeczki soli225 ml mleka2 duże jajka, roztrzepanePiekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami lub natłuszczamy foremkę na 12 muffin.Podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie chrupka i nabierze złotej barwy. Zostawiamy do ostygnięcia.Mieszamy mąkę, usmażoną cebulę, ser Cheddar, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy mleko, jajka i pozostałe 3 łyżki oleju. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy.Masę przekładamy do przygotowanej foremki, równomiernie rozkładając do papilotek. Pieczemy ok 15-18 minut lub do momentu, aż urosną i nabiorą złotej barwy. Studzimy w foremkach ok 10 minut, po czym przenosimy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.Przepis delikatnie zmieniony z "Muffins Galore" C. Atkinson.