ßßß
Od kilku dni jestem szczęśliwa, bo mam wszystkie dzieci w domu. A że moje najstarsze dziecko jest weganką, takie to ciasto upichciłam na weekend. Wykorzystałam masło sezamowe słodzone agawą , które dostałam ostatnio do testowania z Primaviki i żeby było spoiste , zamiast jajka dodałam mus jabłkowo-gruszkowy, wyprodukowany bardzo prosto- rozgotowane z niewielką ilością wody i cukrem owoce przetarłam przez sito.Polewa czekoladowa na wodzie i bezmlecznej margarynie , orzechy i suszone daktyle posłużyły do dekoracji i dosmaczenia.2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 łyżki kakao1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbirułyżka cukru z waniliąkopiasta łyżka masła sezamowego1/3 szklanki oleju1/2 szklanki musu jabłkowo-gruszkowego1/2 szklanki wody gazowanejorzechy i suszone daktyle do ozdobyWegańska polewa czekoladowa1/2 kostki margaryny bezmlecznej1/4 szklanki wody lub mleka sojowego1/2 szklanki cukru3 łyżki kakaołyżka mąki ziemniaczanejdowolny aromatSuche składniki ciasta zmieszałam w misce. Masło sezamowe rozpuściłam w mikrofalówce przez minutę na 400 W ( w wyższej temperaturze może się przypalić), wymieszałam z olejem i dodałam do miski z suchymi, mieszając widelcem. Potem dodałam mus , wodę gazowaną i dokładnie wymieszałam.Przelałam do natłuszczonej foremki- serduszka i piekłam w 180 C około 40 minut.Potem zrobiłam polewę : Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i aromatu wrzuciłam do garnka i stopiłam mieszając. Gotowałam kilka minut na malutkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodałam dowolny aromat ( może być też łyżeczka likieru albo wiśniówki), wsypałam mąkę ziemniaczaną i szybciutko zamieszałam, żeby nie było grudek. To zapobiega pękaniu polewy na cieście i nadaje jej piękny połysk.Smarujemy ciasto gorącą polewą , zastudzamy w temperaturze pokojowej.Ozdobiłam ciasto orzechami ( z własnego ogrodu !) i paskami suszonych daktyli.Dzięki musowi owocowemu i gazowanej wodzie ciasto wyszło ładnie puszyste. Mimo, że dla reszty domowników miałam inny placek , to cieszyło się dużym powodzeniem i już prawie zniknęło, miałam problem, żeby ukroić ładny kawałek do zdjęcia…Smacznego !