Wykonanie

Od kilku dni jestem szczęśliwa, bo mam wszystkie dzieci w domu. A że moje najstarsze dziecko jest weganką, takie to ciasto upichciłam na weekend. Wykorzystałam
masło sezamowe słodzone agawą , które dostałam ostatnio do testowania z Primaviki i żeby było spoiste , zamiast
jajka dodałam
mus jabłkowo-
gruszkowy, wyprodukowany bardzo prosto- rozgotowane z niewielką ilością
wody i
cukrem owoce przetarłam przez sito.
Polewa czekoladowa na wodzie i bezmlecznej
margarynie ,
orzechy i
suszone daktyle posłużyły do dekoracji i dosmaczenia.2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbirułyżka
cukru z
waniliąkopiasta łyżka
masła sezamowego1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
musu jabłkowo-
gruszkowego1/2 szklanki
wody gazowanej
orzechy i
suszone daktyle do ozdobyWegańska
polewa czekoladowa1/2 kostki
margaryny bezmlecznej1/4 szklanki
wody lub
mleka sojowego1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakaołyżka
mąki ziemniaczanejdowolny aromatSuche składniki ciasta zmieszałam w misce.
Masło sezamowe rozpuściłam w mikrofalówce przez minutę na 400 W ( w wyższej temperaturze może się przypalić), wymieszałam z
olejem i dodałam do miski z suchymi, mieszając widelcem.
Potem dodałam mus ,
wodę gazowaną i dokładnie wymieszałam.Przelałam do natłuszczonej foremki- serduszka i piekłam w 180 C około 40 minut.
Potem zrobiłam polewę : Wszystkie składniki oprócz
mąki ziemniaczanej i aromatu wrzuciłam do garnka i stopiłam mieszając. Gotowałam kilka minut na malutkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodałam dowolny aromat ( może być też łyżeczka
likieru albo
wiśniówki), wsypałam
mąkę ziemniaczaną i szybciutko zamieszałam, żeby nie było grudek. To zapobiega pękaniu polewy na cieście i nadaje jej piękny połysk.Smarujemy ciasto gorącą polewą , zastudzamy w temperaturze pokojowej.Ozdobiłam ciasto
orzechami ( z własnego ogrodu !) i paskami
suszonych daktyli.Dzięki musowi owocowemu i gazowanej wodzie ciasto wyszło ładnie puszyste. Mimo, że dla reszty domowników miałam inny placek , to cieszyło się dużym powodzeniem i już prawie zniknęło, miałam problem, żeby ukroić ładny kawałek do zdjęcia…Smacznego !