ßßß
Teraz kapusta jest najlepsza na surówki – młoda, soczysta. Można dodać do niej, co się chce i zawsze będzie smaczna. Szczególnie polecam doprawienie jej sokiem z małosolnych ogórków – są orzeźwiające, pyszne i co za bomba witaminowa. Same ogórki tez warto dodać, świetnie pasuje też do nich koperek. Właśnie one i jabłko to dodatki do pierwszej wersji, na zdjęciu powyżej.Aby uzyskać efekt soczystości młodej kapusty wystarczy ją posolić i odstawić na 20-30 minut, aby puściła sok.1/4 główki młodej kapusty2 jabłka2 spore małosolne ogórki2 łyżki soku z tych ogórków2 łyżki oliwysól, pieprz ziołowyszczypta cukruposiekany koperekKapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut. Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej małosolne ogórki i jabłka. Dodajemy sok z ogórków, oliwę, koperek i pieprz ziołowy do smaku oraz szczyptę cukru dla złamania kwaskowości soku. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła.1/4 główki młodej kapusty1/2 kalarepki2-3 młode marchewkisól, pieprz czarnyłyżka posiekanego koperku2 łyżki soku z małosolnych ogórków2 łyżki oliwyszczypta cukruPodobnie ja powyżej, kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy do puszczenia soku.ścieramy na grubej tarce marchewki i kalarepkę, doprawiamy jak poprzednią, dodajemy posiekany koperek.Wstawimy do lodówki, do przegryzienia się smaków.
Tak przygotowane surówki są soczyste, pyszne i pełne witamin. Doskonałe do mięsa z ziemniakami, ryżem lub kaszą.Dla mnie to jeden z obowiązkowych smaków lata.Smacznego !