Wykonanie
Teraz
kapusta jest najlepsza na surówki –
młoda, soczysta. Można dodać do niej, co się chce i zawsze będzie smaczna. Szczególnie polecam doprawienie jej
sokiem z małosolnych
ogórków – są orzeźwiające, pyszne i co za bomba witaminowa. Same
ogórki tez warto dodać, świetnie pasuje też do nich
koperek. Właśnie one i
jabłko to dodatki do pierwszej wersji, na zdjęciu powyżej.Aby uzyskać efekt soczystości
młodej kapusty wystarczy ją posolić i odstawić na 20-30 minut, aby puściła sok.1/4 główki
młodej kapusty2
jabłka2 spore małosolne
ogórki2 łyżki soku z tych
ogórków2 łyżki
oliwysól,
pieprz ziołowyszczypta
cukruposiekany
koperekKapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut.
Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej małosolne
ogórki i
jabłka. Dodajemy sok z
ogórków,
oliwę,
koperek i
pieprz ziołowy do smaku oraz szczyptę
cukru dla złamania kwaskowości soku. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła.1/4 główki
młodej kapusty1/2
kalarepki2-3
młode marchewkisól,
pieprz czarnyłyżka posiekanego
koperku2 łyżki soku z małosolnych
ogórków2 łyżki
oliwyszczypta
cukruPodobnie ja powyżej,
kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy do puszczenia soku.ścieramy na grubej tarce
marchewki i
kalarepkę, doprawiamy jak poprzednią, dodajemy posiekany
koperek.Wstawimy do lodówki, do przegryzienia się smaków.
Tak przygotowane surówki są soczyste, pyszne i pełne witamin. Doskonałe do
mięsa z
ziemniakami,
ryżem lub
kaszą.Dla mnie to jeden z obowiązkowych smaków lata.Smacznego !