ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM

nazwa

Wykonanie

Lubię sałatki z makaronem. A od czasu, gdy pojawiły sie kokardki, wykorzystuję je, bo wyglądają bardzo efektownie. Pasują do warzyw, a z dodatkiem ryby lub mięsa stanowią konkretne danie, które można zjeść bez dodatków. Podaję więc przepis:
Miseczka ugotowanego grubego makaronu( kokardki, rurki, muszelki)
puszka tuńczyka w sosie własnym
1 duży małosolny lub kiszony ogórek
1 dużu pomidor
pół puszki groszku konserwowego
garść marynowanych pieczarek
dymka ze szczypiorem
łyżka posiekanego koperku
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz, estragon, tymianek
Nie znalazłam w domu marynowanych pieczarek ( ktoś wyjadł!), ale miałam świeże, drobne i ładne. Przygotowałam więc szklankę 2% roztworu octu, dodałam soli, pieprzu, ziela angielskiego, wrzuciłam umyte pieczarki ( większe pokroiłam) i wstawiłam do kuchenki na 12 min na 700 W. Gdy wystygły , włożyłam do miseczki makaron , dodałam pokrojonego w półplasterki ogórka, pomidora bez pestek w kawałkach, groszek, odcedzone pieczarki, posiekaną dymkę i koperek. Posypałam to wszystko przyprawami , polałam oliwą i wymieszałam. I na tym etapie, co robię dość często, odłożyłam część sałatki dla córki, która ryb i mięsa nie jada.
Do reszty dodałam tuńczyka wraz z zalewą i wymieszałam raz jeszcze. Wstawiłam do lodówki na pół godziny, żeby sie ” przegryzła”. Zjedliśmy ją na kolację ze smakiem, czego i Wam życzę. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/salatka-makaronowa-z-tunczykiem-i-wersja-weganska