Wykonanie
Lubię sałatki z
makaronem. A od czasu, gdy pojawiły sie kokardki, wykorzystuję je, bo wyglądają bardzo efektownie. Pasują do warzyw, a z dodatkiem
ryby lub
mięsa stanowią konkretne danie, które można zjeść bez dodatków. Podaję więc przepis:Miseczka ugotowanego grubego
makaronu( kokardki, rurki, muszelki)puszka
tuńczyka w sosie własnym1 duży małosolny lub
kiszony ogórek1 dużu
pomidorpół puszki
groszku konserwowegogarść marynowanych
pieczarekdymka ze
szczypioremłyżka posiekanego
koperkukilka łyżek
oliwysól,
pieprz,
estragon,
tymianekNie znalazłam w domu marynowanych
pieczarek ( ktoś wyjadł!), ale miałam świeże, drobne i ładne. Przygotowałam więc szklankę 2% roztworu
octu, dodałam
soli,
pieprzu,
ziela angielskiego, wrzuciłam umyte
pieczarki ( większe pokroiłam) i wstawiłam do kuchenki na 12 min na 700 W. Gdy wystygły , włożyłam do miseczki
makaron , dodałam pokrojonego w półplasterki
ogórka,
pomidora bez pestek w kawałkach,
groszek, odcedzone
pieczarki, posiekaną
dymkę i
koperek. Posypałam to wszystko
przyprawami , polałam
oliwą i wymieszałam. I na tym etapie, co robię dość często, odłożyłam część sałatki dla córki, która ryb i
mięsa nie
jada.

Do reszty dodałam
tuńczyka wraz z zalewą i wymieszałam raz jeszcze. Wstawiłam do lodówki na pół godziny, żeby sie ” przegryzła”. Zjedliśmy ją na kolację ze smakiem, czego i Wam życzę. Smacznego!