Wykonanie

Bardzo lubię
sałatkę grecką w jej klasycznym wydaniu, jak i z
pewnymi zmianami. Klasyczna jest przede wszystkim bez
sałaty, bazą są
pomidory,
ogórki,
czerwona cebula i
ser feta, poza tym
oliwki i dresing z
soku z cytryny i
oliwy. Ja najmniej ze wszystkiego lubię
oliwki, toteż czasem je pomijam, jak w tej wersji . Teraz zamiast nich dodałam oprócz
papryki jeszcze
rzodkiewki,
szczypiorek i
rzeżuchę – tak bardziej wiosennie. Smakowała doskonale.2-3
pomidoryzielony
ogórekszczypiorekczerwona cebulaczerwona paprykakawałek
sera feta2 łyżki posiekanego
koperkurzeżucha3-4
rzodkiewkiłyżeczka
soku z cytryny2-3 łyżki
oliwysól morska,
pieprz z młynka,
oreganoNajpierw pokroiłam na plasterki
ogórki, posoliłam je i posypałam
koperkiem. To zapobiega eliminowaniu przez nie witaminy C w sąsiadujących pomidorach.
Paprykę podzieliłam na kawałki,
pomidory,
rzodkiewkę i
cebulę na plasterki. Wymieszałam to wszystko z
oliwą i
sokiem z cytryny , ułożyłam na talerzu po czym posypałam
solą morską ,
oregano i
pieprzem z młynka. Na koniec pokruszyłam na to
fetę i wrzuciłam posiekany
szczypior oraz
rzeżuchę .Wiosenna wersja greckiej sałatki smakuje bardzo ożywczo i zmiany składników nie wyrządziły jej wiele szkody. U mnie zniknęła błyskawicznie.Smacznego !